X
NAOZAJ CHCETE ODÍSŤ?
Chceli by ste sa opýtať akékoľvek otázky z oblasti certifikácie Projektového riadenia?
Pravidelne budeme pre vás vysielať bezplatné Webináre z oblasti projektového riadenia a zároveň pripravujeme aj školenie PRINCE2 formou webinárov.
Odpovieme na vaše otázky



PMI-ACP

Certifikát PMI-ACP (Project Management Institute - Agile Certified Practitioner) si vážim najviac z celej svojej zbierky agilných certifikátov. Jeho získanie bolo najťažšie, možno 2-3 krát ťažšie ako iné certifikáty. Vyžaduje to nielen intenzívne štúdium, ale aj hlboké znalosti na pochopenie Agility. Zisťoval som, ako jeho získanie vidia iní agilní projektoví manažéri, ale nenašiel som niho, kto tento certifikát na Slovensku vlastni (v čase, keď čítate tento článok už môže byť situácia iná).

Prikladám ukážku môjho certifikátu PMI-ACP.

 Gablas certifikát PMI-ACP skúška

Prečo PMI-ACP?

Certifikát PMI-ACP bol posledný, čo mi chýbal do zbierky známych agilných certifikátov. Mal som pred ním vždy rešpekt, lebo som vedel, koľko úsilia ma stálo získanie certifikátu PMP, ktorý považujem za najťažší zo všetkých klasických metód projektového riadenia.
Takisto som chel vedieť, ako interpretuje agilné projektové riadenie inštitút PMI, ktorý bol donedávna považovaný za baštu klasického projektového riadenia. Musím povedať, že príprava na skúšku (formou samoštúdia) a samotná skúška mi dali veľa a prehĺbili moje znalosti z agilného riadenia.

Školenie a príprava na skúšku

PMI nedoporučuje žiadnu učebnicu alebo manuál, z ktorého by sa dalo učiť na skúšku. Vydáva iba jednoduchý návod, ktorý si môžete stiahnuť a tam sa dozviete okruhy, ktoré musíte ovládať, keď sa chcete prihlásiť na skúšku. 

Stretol som sa aj s tým, že niektorí školitelia ponúkajú prípravu na certifikáciu PMI-ACP. Snažil som sa nájsť, či majú aj certifikát, no nepodarilo sa mi ho nájsť. Ja osobne by som veľmi neveril školiteľovi, ktorý sám nemá takýto certifikát.

Čo teda musíte na skúšku PMI-ACP vedieť?

Oblasť znalostí

Popis

Percentuálne na skúške

Domain I.

Agile Principles and Mindset

16%

Domain II.

Value-driven Delivery

20%

Domain III.

.Stakeholder Engagement

17%

Domain IV.

Team Performance

16%

Domain V.

Adaptive Planning

12%

Domain VI.

Problem Detection and Resolution

10%

Domain VII.

Continuous Improvement (Product, Process, People)

9%


Veľa vám to nepovedalo však? V príručke, ktorú si môžete stiahnuť sú tieto oblasti podrobnejšie rozpísané, je tam definované, akú úroveň znalostí by mal mať každý záujemca o skúšku, aby dosiaho stanovenýý počet bodov. Z toho percentuálneho zastúpenia je videť, z ktorej oblasti bude na skúške PMI-ACP najviac otázok. Neznamená to však, že sa inú oblasť vôbec nemusíte učiť. Ak nedosiahnete z niektorej oblasti istý počet správnych odpovedí, môže sa stať, že budete na skúške PMI-ACP neúspešní.

Nakoľko neexistuje žiadna doporučená literatúra, musíte sa učiť z manuálov, ktoré pripravujú študentov na skúšku PMI-ACP. Ja som sa najviac spoľahol na knihu PMI-ACP Exam Prep od autora Mike Griffiths, ktorú som kúpil na Amazone.

PMI-ACP príprava na školenie, skúšku a certifikát



Obsahuje viac ako 400 huste písaných strán. Kniha mi poskytla vynikajúci základ pre prípravu na certifikačnú skúšku PMI-ACP. Prečítanie tejto knihy však nie je dostačujúce. Pre pri školení a následne skúške PMI-ACP najviac pomohol fakt, že som mal dlhoročné skúsenosti s agilným projektovým riadení a že som mal viacero certifikátov Scrum. Podľa môjho názoru Scrum tvorí okolo 70% obsahu PMI-ACP. Kniha PMI-ACP Exam Prep však ide do väčšej hĺbky ako SBOK. Napríklad pre popise Sprint Retrospect Mítingu sa v SBOK hovorí o okruhoch, ktoré by sa mali prediskutovať, Mike Griffiths ide do oveľa väčšej hĺbky, ponúka konkrétny prokgram mítingu a popisuje okruhy, ktoré by sa mali preberať. Je to vynikajúci návod pre Scrum Mastra, ktorý vedie tieto mítingy.

Ja dodnes používam túto knihu keď realizujem konzultácie a poradenstvo vo firmách, ktoré zavádzajú Scrum do projektovej praxe. Verím tomu, že sú aj iné vhodné knihy a ak máte nejaké skúsenosti, kľudne mi ich doporučte.

Kto sa môže uchádzať o certifikát PMI-ACP?

Ak pracujete v agilných tímoch alebo ak vaša organizácia prijíma agilné praktiky, PMI-ACP je pre vás dobrou voľbou. V porovnaní s inými agilnými certifikáciami založenými výlučne na školeniach a skúškach, PMI-ACP je dôkazom vášho skutočného života, praktických skúseností a zručností.
Ak sa prihlásite na skúšku, bude sa od vás požadovať dokladovanie projektových skúseností, znalostí a zručností.
Na skúšku PMI-ACP sa môžete prihlásiť, ak spĺňate všetky uvedené predpoklady:

  • 2 000 hodín všeobecných skúseností s prácou v tímoch. Súčasný PMP® alebo PgMP® splní túto požiadavku, ale nemusí sa uchádzať o PMI-ACP.
  • 1 500 hodín práce v agilných projektových tímoch alebo s agilnými metodikami. Táto požiadavka je doplnkom k 2 000 hodinám všeobecných skúseností s projektom.
  • 21 kontaktných hodín školenia v agilných praktikách.

Pri prihlasovaná sa na skúšku bude od vás PMI požadovať aj reálne dokladovanie agilných skúseností. Budete musieť uvisť názov projektu, trvanie, v akej roli ste na projekte pracovali, koľko hodín a kto vám to môže dokladovať. Takéto agilné zručnosti môžete uvádzať v projektoch zvyčajne až 8 rokov do minulosti. Odporúčam, aby ste si tieto skúsenosti vyplnili v nejakom excel súbore ešte pred tým, že požiadate o skúšku PMI-ACP, hoci nie je problém zapisovať skúsenosti do vášho profilu na PMI priebežne.

Skúška PMI-ACP

Certifikačná skúška má 120 otázok s možnosťou výberu z viacerých odpovedí a na jej dokončenie máte tri hodiny. Je to štandardný test, kde je len jedna správna odpoveď. V minulosti bolo možné realizovať skúšku iba v špecializovaných Proctor centrách (na Sovensku je iba jedno). V súčasnosti je možné realizovať aj skúšku on-line.
Všetko čo k realizovanie skúšky PMI-ACP je:

  • Počítač s webovou kamerou
  • Spoľahlivé pripojenie na internet
  • Pokojný priestor, kde môžete stráviť niekoľko hodín bez prerušenia


Registrácia je jednoduchá - pri platbe za skúšku z krajín AKT vyberte možnosť „Online Proctored Test“. Potom v myPMI kliknete na „Schedule Exam“ a dostanete sa na stránku Pearson VUE, kde si môžete zvoliť dátum a čas.
Chcete sa dozvedieť viac o postupe skúšok online, aby ste zistili, či je to pre vás? Pozrite sa na video a navštívte stránku s požiadavkami, kde sa dozviete, ako nastaviť počítač.

Cena skúšky PMI-ACP

Cena za skúšku PMI-ACP nie je jednotná, záleží od toho, či ste alebo nie ste členom PMI. Ročný členský poplatok je 139 dolárov. Vyplatí sa vám to hlavne vtedy, keď chcete realizovať viac skúšok v PMI, lebo na všetky dostane cenu člena PMI. Ja som takto realizoval aj skúšku PMI aj PMI-ACP a členský poplatok sa mi bohate vrátil.
Člen:     435,00 USD
Nečlen: 495,00 USD

Opakovanie skúšky PMI-ACP

Musím sa priznať, že mne sa podarilo veľmi úspešne urobiť obidve skúšky, aj PMP aj PMI-ACP, takže som nemusel test opakovať. Zisťoval som cenu za opakovanie skúšky a zistil som, že stojí kolo 300 dolárov.

Obnovovanie certifikátu

Doba platnosti certifikátu PMI-ACP sú 3 roky a po týchto troch rokoch si budete musieť certifikát obnoviť. S obnovením certifikátu je spojený poplatok (v ktorom ja aj zaslanie nového certifikátu PMI-ACP na tvrdom papieri na vašu adresu. Takisto musíte počas 3 rokov získať  30 jednotiek profesionálneho rozvoja (PDU) v agilných témach.

Rýchle informácie

Bezplatné školenia cez ÚP od 8.4.2024

Národný projekt Zručnosti pre trh práce prináša možnosť BEZPLATNE získať finančnú podporu na vzdelávanie či rekvalifikáciu. Projekt je učený pre pracujúcich aj pre nezamestnaných ľudí. V rámci tohto projektu máte možnosť požiadať Úrad práce o preplatenie všetkých nami poskytovaných kurzov a to hlavne PRINCE2, SCRUM, ITIL.

V prípade záujmu nás kontaktujte mailom na [email protected] alebo 0915 890 650.


Školíme aj PRINCE2 verziu 7.

Od septembra 2023 je možno získať certifikát PRINCE2 Foundation a Practitioner aj v najnovšej verzii PRINCE2 verzia 7. Táto verzia so sebou prináša veľké množstvo zmien a podstatne sa odlišuje od predchádzajúcich verzii.


Pripravované školenia

V roku 2024 pripravujeme rozšírenie certifikačnej schémy a plánujeme do nášho portfólia zahrnúť nasledovné školenia: DevOps, ITIL - vyššie stupne certifikácie, P3O, Jira a Kyberbezpečnosť - NIS2.
Ak máte predbežný záujem o niektoré zo školení, napíšte nám Email a budeme vás informovať o otvorení kurzu.


Konferencia "Projektový manažment 2024"

Fakulta manažmentu UK pripravuje konferenciu o nových trendoch v projektovom riadení, ktorá sa uskutoční 18. apríla od 15:30 do 18:30, Miestnosť D2, Fakulta managementu UK, Odbojárov 10, Bratislava. Vstup je bezplatný. Tu je leták ku konferencii.

 
>>>

Novinky

PRINCE2 verzia6 manuál

Pripravili sme pre vás nové vydanie dvojjazyčného manuálu "Základy metódy projektového riadenia PRINCE2" verzia 6.. Manuál prináša aktualizované infrormácie    o metodike PRINCE2 a je vhodný aj na školenia PRINCE2 Foundation.

Čítať viac